Ultima Ora

15:29 China redeschide mai multe mine de cărbune

Autorităţile chineze au autorizat, miercuri, redeschiderea, pentru o perioadă de un an, a mai multor mine de cărbune, într-un moment în care ţara, care vrea să ajungă la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060, se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii de electricitate, transmite AFP.

Reţeaua electrică din China este în prezent pusă la încercare de inundaţiile devastatoare şi de temperaturile ridicate care au antrenat o utilizare masivă a aparatelor de aer condiţionat, mari consumatoare de energie, precum şi de reluarea activităţii în a doua economie mondială.

În acest context, principalul organism de planificare economică din China (NDRC) a decis, miercuri, să aprobe redeschiderea a 15 mine de cărbune cu o capacitate anuală combinată de 43,5 milioane de tone. Amplasate în regiunile Mongolia interioară (nord) şi Xinjiang (nord-vestul Chinei), aceste mine ar urma să ajute la creşterea producţiei de cărbune cu 150.000 de tone pe zi. Această decizie vine la o săptămână după ce autorităţile chineze au autorizat redeschiderea a 38 de mine de cărbune din Mongolia interioară.

La finele anului trecut, China a fost nevoită să raţionalizeze energia electrică pe fondul penuriei de cărbune. Atunci, în pofida temperaturilor reduse, zeci de milioane de chinezi au fost nevoiţi să se confruntă cu întreruperi de electricitate decise de autorităţi, din cauza unei oferte de cărbune limitate. Atunci, autorităţile din provincia Hunan a decretat stingerea, timp de mai multe ore pe zi, a iluminatului clădirilor şi au limitat încălzirea în locurile de divertisment.

China, cel mai mare producător şi consumator mondial de cărbune, este şi cel mai mare emitent mondial de gaze cu efect de seră. Pe de altă parte, China este şi ţara care investeşte cel mai mult în energie regenerabilă iar autorităţile de la Beijing au promis că vor ajunge la neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060.

Comment here