Ultima Ora

15:19 Rusia a numit noul vaccin anti-coronavirus ”Sputnik V”. Ce spune OMS

Primul vaccin anti-coronavirus aprobat din lume, anunţat marţi la Moscova, va fi livrat pe pieţele străine sub denumirea de Sputnik V, informează Reuters şi AFP. Numele, preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului, aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite, în perioada războiului rece.

Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF, implicat în cercetarea respectivă, a declarat că Rusia a primit deja cereri, din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin. Preşedintele rus Vladimir Putin anunţase, cu câteva ore mai devreme, că vaccinul a fost aprobat după mai puţin de două luni de testare pe pacienţi umani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase, semnalate săptămâna trecută, de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford.

”Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă. Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea” a declarat, după anunţul preşedintelui rus, purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Potrivit preşedintelui Putin, vaccinul rusesc este eficace, a trecut toate probele necesare şi permite dezvoltarea unei ”imunităţi stabile” faţă de COVID-19, liderul de la Kremlin afirmând că și fiica sa şi l-a injectat.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here