Ultima Ora

15:17 Sindicatul ”Muntele” cere creşterea numărului de mineri în Valea Jiului

Sindicatul „Muntele”, reprezentativ în cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), susţine o creştere a numărului de mineri angajaţi la exploatările de cărbune din Valea Jiului, conducerea organizaţiei apreciind că acest lucru va duce la o sporire a cantităţii de huilă extrase şi la o producţie mai mare de electricitate la Termocentrala Paroşeni.

Liderul sindical Darius Câmpean a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că minele Lonea şi Lupeni funcţionează doar pe trei schimburi din cele patru prevăzute în program, pentru completarea celui de-al patrulea schimb fiind nevoie de circa 60 de oameni.

„Depinde de ceea ce-şi doreşte politicul (în privinţa angajărilor, n.r.). Angajările făcute imediat ne vor duce la o creştere a producţiei, deoarece minele Lupeni şi Lonea funcţionează pe trei schimburi, în loc de patru. Deci, din cele patru schimburi, unul nu produce cărbune. Cu un minim de 50-60 de persoane am putea forma cel de-al patrulea schimb şi am creşte producţia”, a explicat preşedintele Sindicatului „Muntele”.

El a arătat că, în contextul creşterii producţiei de cărbune, se mai pot porni abataje la minele Vulcan şi Lupeni, într-un termen de o lună şi jumătate.

„Putem porni abataje foarte repede la minele Vulcan şi Lupeni. Deci, din nou, vorbim de o creştere a cantităţii de cărbune care ar duce la o mai mare perioadă de funcţionare a termocentralei de la Paroşeni şi la o suplimentare a energiei electrice vândute în piaţă. La un abataj este nevoie de 50-60 de oameni. În mod sigur există forţă de muncă în Valea Jiului care ar putea acoperi aceste nevoi de personal”, a estimat Câmpean.

Preşedintele Sindicatului „Muntele” a menţionat că în prezent producţia de cărbune în Valea Jiului se situează la o medie de 800-1.000 de tone pe zi. O suplimentare a schimburilor la Lonea şi Lupeni ar aduce un spor de circa 100 de tone pe zi, iar redeschiderea unui abataj ar permite o suplimentare a cantităţii de huilă cu circa 350 de tone pe zi.

„Se poate ajunge la 1450-1.500 de tone pe zi. Termocentrala Paroşeni are nevoie de 1.800 de tone de cărbune pe zi, deci se vor apropia foarte mult de cantitatea necesară pentru a putea funcţiona o zi întreagă”, a arătat liderul sindical.

În prezent, Termocentrala Paroşeni funcţionează, în medie, trei zile pe săptămână din cauză că nu are suficient cărbune.

Comment here