Ultima Ora

15:17 Salariul minim crește de la 1 iulie

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Și ar trebui să intre în vigoare, cel mai târziu, în 15 noiembrie.

În România, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie. Atunci, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut, potrivit antena3.ro.

Inițiativa reprezintă un pas semnificativ pentru atingerea obiectivului european, care presupune că angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Iar, câștigul salarial mediu, luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, este de 7.567 lei. Ministerul Muncii lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

„Mă bucur că cetăţenii români vor avea parte de un salariu minim decent, ca urmare a muncii noastre din cadrul Comisiei pentru afaceri sociale şi a votului Parlamentului European, validat acum doi ani de Consiliul UE. A fost o muncă deloc uşoară, ca urmare a încercărilor de armonizare a sistemelor din toate ţările UE. În termeni concreţi, din data de 1 iulie, salariul minim în România va creşte de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. Astfel, va fi implementată directiva europeană votată de Parlamentul European în septembrie 2022 care prevede că cei mai săraci angajaţi trebuie să fie plătiţi cu cel puţin jumătate din salariul mediu pe economie, care este de 7.567 lei în anul 2024” a notat, miercuri, pe Facebook, europarlamentarul Corina Crețu.