Ultima Ora

15:17 Expoziţia multimedia ”Mirrors of Brâncuşi” – între 10 şi 24 februarie, la Muzeul Ţăranului Român

Expoziţia multimedia „Mirrors of Brâncuşi”, un proiect care urmăreşte să surprindă esenţa marelui sculptor, printr-o serie de instalaţii şi de experienţe bazate pe opera acestuia, va putea fi vizitată, în perioada 10 – 24 februarie, la Muzeul Național al Ţăranului Român.

Potrivit unui comunicat de presă al MNŢR, transmis miercuri AGERPRES, abordând noi tehnologii şi reinterpretând opere cunoscute şi mai puţin cunoscute ale lui Brâncuşi, expoziţia este o prezentare dinamică a unor întâmplări din viaţa artistului, a relaţiilor sale cu alţi artişti, precum şi a unor trăsături de caracter despre care se vorbeşte prea puţin.

Expoziţia dispune de o scenografie amplă, în care vizitatorul va putea experimenta cum e să fii parte dintr-o operă a lui Brâncuşi, se va oglindi într-o interpretare a unui modul în mărime naturală al Coloanei fără Sfârşit şi se va bucura de un scurt film dedicat vieţii inventatorului sculpturii moderne, cu informaţii concise şi alese cu grijă, precizează instituţia muzeală.

Proiectul a pornit de la o cercetare făcută pe un grup de persoane de vârste şi ocupaţii diferite, care a arătat că este diferit ceea ce mentalul colectiv şi-a însuşit despre Brâncuşi faţă de ceea ce a vrut în esenţă să transmită artistul. Pentru a schimba direcţia, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate şi de implicare a tehnologiei în procesul de creaţie, se explică în comunicatul citat.

„Ca să gândim acest proiect, am mers pe un fir logic în care am pus cap la cap conceptele cu care opera Brâncuşi şi nevoile publicului, felul în care acesta interacţionează cu o informaţie şi cum o asimilează. Am ajuns astfel la ‘Mirrors of Brâncuşi’, un proiect-oglindă, în care oamenii nu doar că sunt puşi faţă în faţă cu creaţia lui Brâncuşi, dar sunt invitaţi să se pună în locul unor opere ale artistului, ajungându-se astfel la o analiză a propriilor emoţii şi sentimente dintr-o postură nouă. Prin acest proces de a te identifica şi de a empatiza cu celălalt, vizitatorii vor avea o imagine mai clară asupra a ceea ce şi-a propus Brâncuşi prin opera lui. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoţie şi reîntoarcere către sine – asta veţi descoperi în cadrul expoziţiei ‘Mirrors of Brâncuşi'”, spune curatorul Silvana Dulamă-Popa, citată în comunicat.

Organizat de Fundaţia Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă şi Christian Westblink, cu sprijinul JTI şi al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, proiectul se desfăşoară în mai multe spaţii, prima expoziţie fiind la Bucureşti, la MNŢR, Sala Irina Nicolau.

Expoziţia va putea fi vizitată de marţi până duminică în intervalul 10:00 – 18:00.

Comment here