Ultima Ora

15:16 Primar Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO, defavorabilă. Blochează cea mai mare resursă de aur

Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a declarat că decizia UNESCO de a include Roşia Montană în patrimoniul mondial este defavorabilă pentru comunitate şi pentru România şi nu aduce beneficii pentru locuitori.

„Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil. Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a declarat Eugen Furdui, marţi, la Digi 24.

El a adăugat că hotărârea UNESCO este defavorabilă pentru comunitate deoarece restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”.

„Oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut. Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană, nu le vedem în momentul de faţă”, a explicat primarul din Roşia Montană.

Edilul a mai spus că că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Comment here