Ultima Ora

15:14 Orban și-a făcut public PROGRAMUL DE GUVERNARE. Lista miniștrilor

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a prezentat programul de guvernare al PNL. Conține 65 de pagini și printre măsurile principale prevede: corectarea legilor din domeniul Justiției, reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice, profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menținerea orientării euroatlantice în politica externă și creșterea ratei de absorbție a fondurilor UE.

Documentul prevede câteva obiective pe termen scurt:

  –  Organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020 și reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiției, pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituțiilor europene.

   – Restructurarea Guvernului și refacerea capacității administrative și a încrederii cetățenilor în instituțiile statului prin reașezarea structurilor de guvernare centrală și locală pe principiile eficienței instituționale și meritocrației administrative;

   – Tranziția de la modelul economic actual bazat pe creșterea consumului, fără asigurarea investițiilor necesare sustenabilității cheltuielilor publice, la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiții și pe creșterea competitivității și productivității, având ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.

Obiective ale principalelor direcții de politici economice și bugetare:

  –  Finalizarea execuției bugetare pentru anul 2019 prin adoptarea unei rectificări bugetare care să limiteze depășirea țintei de deficit bugetar de 3% din PIB și care să asigure resursele bugetare necesare funcționării tuturor instituțiilor publice și unităților administrativ teritoriale.

   – Definitivarea proiectului Legii bugetului de stat și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.

   – Revizuirea legislației din domeniul fiscal și economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, telecomunicații, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanți, taxarea part-time, split TVA etc.

   – Îmbunătățirea performanței companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanța corporativă, listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar (Hidroelectrica, Aeroporturi București), concentrarea investițiilor pentru realizarea proiectelor de infrastructură energetică (BRUA, gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău) și sprijinirea dezvoltării 5G a sectorului de telecomunicații.

   – Creșterea și accelerarea absorbției fondurilor europene prin urgentarea procedurilor pentru realizarea proiectelor majore de investiții în infrastructură, sănătate și educație și pregătirea Acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru cadrul financiar european multianual 2021 – 2027.

Obiective principale de investiții publice:

  –  Finalizarea procedurilor și declanșarea lucrărilor de construcție pentru Autostrada Sibiu – Pitești, Autostrada de Centură a Capitalei și Drumul expres Pitești – Craiova.

   – Demararea procedurilor pentru construirea autostrăzii Tg. Mureș – Iași – Ungheni cu fonduri europene și finalizarea procedurilor pentru construirea autostrăzii Comarnic – Brașov în Parteneriat Public – Privat.

   – Finalizarea procedurilor și începerea construcției pentru spitalele regionale de la Iași, Craiova și Cluj cu fonduri europene.

   – Corelarea programelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale cu programele de finanțare din fonduri nerambursabile europene în cadrul exercițiului financiar multianual 2021 – 2027.

Măsuri urgente:

   – Adoptarea Ordonanței de Urgență privind restructurarea Guvernului.

–    Asigurarea condițiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie și 24 noiembrie.

 –   Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.

   – Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.

  –  Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

  –  Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții facultăților de medicină.

   – Pregătirea infrastructurii de transport și a sectorului energetic pentru perioada de iarnă.

  –  Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.

  –  Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.

– Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.

   – Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.

  –  Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene și pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de infringement.

Lista miniştrilor din Guvernul Orban, validată în unanimitate de liberali, arată în felul următor:

Ministerul Finanţelor Publice – Florin Cîţu

Ministerul Afacerilor Interne – Ion Marcel Vela

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu

Ministerul Lucărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan

Ministerul Apărării – Nicolae Ionel Ciucă

Ministerul Sănătăţii – Victor Costache

Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Monica Cristina Anisie

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Virgil Popescu

Ministerul Muncii – Violeta Alexandru

Ministerul Mediului – Costel Alexe

Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Bode

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

Ministerul Tineretului şi Sportului – Ionuţ Stroe

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here