Ultima Ora

15:12 Cum a prins ADN mandat de consilier local la Brănești, deși nu a făcut pragul

Un partid a obținut un mandat de consilier local într-o localitate din județul Gorj, deși nu a trecut pragul electoral. Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională a prins postul de consilier în comuna Brănești, după a doua tură de repartizare a mandatelor, în ciuda faptului că a obținut doar 3,89% din voturi, relatează hotnews.ro.

Asta deși Legea 115/2015 privind alegerile locale prevede că „Repartizarea mandatelor se face avându-se în vedere numai partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale care au întrunit pragul electoral prevăzut la alin. (1)”, respectiv 5% din numărul total al voturilor exprimate.

În procesul verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatelor pentru Consiliul Local, semnat de toate partidele, după prima etapă de stabilire a mandatelor a rezultat următoarea situație: PSD – 642 voturi – 5 mandate; PNL – 361 de voturi – 3 mandate; PMP – 122 voturi – 1 mandat.

În etapa a doua de repartizare a mandatelor, pe baza numărului de voturi neutilizate, PSD mai primește un mandat, astfel încât mai rămâne de distribuit un singur mandat. Deși legea prevede că „dacă nu se reușește repartizarea tuturor mandatelor, operațiunea se repetă până la epuizarea acestora”, în procesul verbal se invocă, la punctul g9, „repartizarea mandatelor în situația în care niciun partid politic, alianță politică sau alianță electorală nu a realizat pragul electoral, conform articolului 100 alin 29”.

Aliniatul invocat al Legii 115/2015 reglementează însă cazul în care niciun partid politic sau alianță nu realizează pragul electoral: (29) În situația în care niciun partid politic, nicio alianță politică sau alianță electorală nu realizează pragul electoral, iar numărul candidaților independenți care au realizat coeficientul electoral este mai mic decât numărul mandatelor de consilier din circumscripția respectivă, diferența de mandate este repartizată primelor 3 partide politice, alianțe politice sau alianțe electorale, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare. Ori, la Brănești, trei partide au realizat pragul electoral, respectiv PSD, PNL și PMP.

Mandatul este, însă, atribuit Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională, care a obținut la alegerile din Brănești 49 de voturi, dintr-un total de 1.259 voturi, respectiv 3,89%, deci sub pragul electoral.

Comment here