Ultima Ora

15:11 Erdogan nu agreează aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Liderul de la Ankara și-a motivat poziția declarând că cele două țări sunt ”casa multor organizații teroriste”, potrivit Reuters. În calitate de membru NATO, Turcia s-ar putea opune admiterii celor două țări.

”Urmărim cu atenție evoluțiile referitoare la Suedia și Finlanda, dar nu avem o opinie favorabilă”, le-a declarat președintele Tayyip Erdogan reporterilor.

Planurile Finlandei de a aplica pentru aderarea la NATO au fost anunțate joi. Toată lumea se așteaptă ca Suedia să adopte o poziție similară, ceea ce ar duce la extinderea alianței militare occidentale, lucru pe care președintele rus Vladimir Putin și-a propus să îl prevină.

Analiza politicii de securitate a guvernului suedez, care va fi folosită ca bază pentru decizia cabinetului premierului Magdalena Andersson cu privire la aderare, a fost prezentată, vineri, parlamentarilor suedezi. Raportul indică un număr de avantaje ale aderării la NATO, mai ales securitatea colectivă oferită de alianța militară de 30 de membri. În același timp, enumeră numeroase tactici, măsuri pe care Rusia le va lua, probabil, ca răzbunare.

Comment here