Ultima Ora

15:10 Băsescu rămâne colaborator al Securității

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de o cerere formulată de Traian Băsescu, prin care fostul preşedinte anunţă judecătorii că renunţă să conteste, printr-o cale extraordinară de atac, decizia instanţei prin care a fost declarat colaborator al fostei Securităţi comuniste, arată ziare.com.

„Ia act de cererea formulată de revizuentul Băsescu Traian privind renunţarea la judecata cererii de revizuire formulată împotriva deciziei nr. 1736 din 23 martie 2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, pronunţată în dosarul nr.3160/2/2019. Definitivă”, se arată în hotărârea judecătorilor.

În luna octombrie, Traian Băsescu formulase o cerere identică şi la Curtea de Apel Bucureşti. Prin cele două cereri de revizuire, Traian Băsescu a încercat să obţină anularea hotărârii prin care a fost declarat colaborator al Securităţii comuniste. Revizuirea este o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia, pe baza unor fapte, împrejurări sau probe descoperite după ce judecata a avut loc, se urmăreşte retractarea unei hotărâri judecătoreşti civile definitive sau irevocabile şi efectuarea unei noi judecăţi.

În luna martie, instanţa supremă a decis definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu, cu numele de sursă „Petrov”, a dat note informative care au dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Comment here