Ultima Ora

15:09 Noul avertisment al polițiștilor: ”Poliția, stai! Nu te apropia!”

Un proiect de lege, prin care se acordă puteri sporite poliţiştilor în domeniul ordinii şi siguranţei publice, a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, la sfârşitul săptămânii trecute. Noua lege a fost publicată pe 28 octombrie în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în 90 de zile, adică în jurul datei de 1 februarie a anului viitor.

Ministerul de Interne arăta, într-un comunicat, că proiectul instituie reguli clare şi transparente referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor, al vehiculelor şi sunt clarificate condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei şi situaţiile în care oamenii legii pot utiliza forţa.

”Poliția Română va demara o campanie de informare atât pentru cetățeni, cât și în rândul  personalului propriu, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal. De la sfârșitul lunii ianuarie 2020, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent. Conform acestora:

  • Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
  • Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control. Prin poziție inofensivă se înțelege: a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul; b) depărtarea picioarelor; c) adoptarea poziției șezut; d) adoptarea poziției culcat; e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor. Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: ”Poliția, stai! – Nu te apropia!” ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Modificările vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial” se arată într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here