Ultima Ora

15:08 OMS a oferit biciclete asistenților comunitari din Gorj

Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România a donat 1830 de biciclete și căști de protecție asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari care activează în comunități vulnerabile, majoritatea în mediul rural. Marți, 18 ianuarie, un număr de 135 de echipamente au ajuns în județul Gorj, la profesioniștii care oferă servicii de sănătate și îngrijire pentru un număr de 140.381 beneficiari din 62 de comunități, informează Prefectura Gorj.  

O delegație a Biroului OMS România a participat la distribuirea echipamentelor către beneficiarii din Gorj. Reprezentanții OMS au apreciat implicarea Direcției de Sănătate Publică Județeană și a autorităților publice judeţene şi locale pentru sprijinul organizatoric și logistic oferit donației, dar și pentru investiția continuă în extinderea rețelei de asistență medicală comunitară și în dotarea profesioniștilor din acest domeniu. De asemenea, OMS a mulțumit asistenților medicali comunitari, mediatorilor sanitari  și medicilor de familie prezenți la întâlnire pentru efortul și munca continuă în sprijinul comunității și a sănătății publice.

“Asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari sunt prima verigă de legătură a comunității cu sistemul de sănătate, administrativ, social sau de educație. Sunt oameni de teren, aflați în contact permanent cu comunitatea din care fac parte și în care lucrează. Ne-am bucurat să contribuim cu aceste echipamente care sperăm să le ușureze activitatea, deplasându-se mai repede, mai comod și în siguranță oriunde este nevoie de ei. Dincolo de aspectul practic, este și un gest simbolic de apreciere a muncii și contribuției asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari în societate”, a declarat Andreea Popescu, ofițer național al Biroului OMS în România.

Delegația OMS a vizitat comuna Bălești, unde a discutat cu primarul Mădălin Ungureanu despre gestionarea pandemiei la nivel local, despre lecțiile învățate și bunele practici, dar și despre planurile legate de consolidarea furnizării de servicii integrate de sănătate, alături de modernizarea infrastructurii publice.

Mirela Cidoiu, mediator sanitar de peste șapte ani, a declarat că bicicleta este un motiv de bucurie pentru că va ajunge mai repede acolo unde este chemată. Mirela are în grijă o comună cu peste 7.000 de oameni ce locuiesc în nouă sate.

Reprezentații OMS au discutat cu Alina Diaconescu, coordonatorul  judeţean al asistenţei medicale comunitare Gorj și echipa de asistență medicală comunitară din Bălești despre nevoile de sănătate a celor pe care îi au în grijă, dar și despre nevoile profesioniștilor, de exemplu dezvoltarea profesională și formarea continuă, dotările materiale și consumabile, echipamentele de protecție personală, toate necesare pentru buna desfășurare a activității  în teren și comunitate.

Realizată cu sprijinul Biroului Regional OMS pentru Europa, al Ministerului Sănătății și al Direcțiilor de Sănătate Publică județene, donația are ca scop continuarea investițiilor în profesioniștii care furnizează servicii esențiale de sănătate în comunitate și lucrează în prima linie împotriva Covid-19. OMS oferă asistență tehnică Ministerului Sănătății în vederea consolidării asistenței medicale comunitare și a organizat în trecut sesiuni de formare a profesioniștilor din acest domeniu.

Comment here