Ultima Ora

14:50 O femeie, noul premier al Marii Britanii

Liz Truss, ministrul britanic al Afacerilor Externe, este noul premier ales al Regatului Unit al Marii Britanii.

Truss a câștigat campania internă în fața fostului ministru de Finanțe, Rishi Sunak. Presa britanică a anunțat rezultatul competiției înaintea anunțului oficial. Șansele lui Sunak la casele de pariuri erau cotate la 2%.

În săptămânile din urmă, Truss a condus în sondajele de opinie, iar tabăra susținătorilor lui Sunak a fi acceptat că acesta a pierdut scrutinul, însă subliniat că distanța dintre competitori a fost mai mică decât se estima, anunță BBC.

Dacă nu apar incidente de parcurs, Truss și cabinetul său vor conduce Marea Britanie până la următoarele alegeri generale, care urmează să aibă loc în decembrie 2024. Noul prim-ministru ales va călători marți la în Scoția, la Balmoral, pentru ceremonia de învestire în fața reginei Elisabeta a II-a.

În vârstă de 47 de ani, Liz Truss a preluat portofoliul Externelor în cabinetul lui Boris Johnson, în septembrie 2021, fiind precedată de Dominic Raab. A mai deținut portofolii ministeriale în cabinetele conduse de Theresa May (Justiție) și David Cameron (Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale). Este membru al parlamentului britanic din 2010.

A studiat Filosofia, Politica și Economia la Merton College, în cadrul Universității Oxford, unde a absolvit în 1996. A lucrat în mediul privat (Shell, Cable & Wireless) înainte de a intra în rândurile Partidului Conservator, în 1996.

În studenție însă, a fost un membru activ al Partidului Liberal Democrat, ajungând să dețină o funcție în organizația de tineret și studenți a acestei formațiuni. În perioada respectivă, Truss a militat pentru legalizarea canabisului și pentru abolirea monarhiei.

În perioada campaniei pentru Brexit, s-a situat în tabăra „Remain”, spunând că nu-și dorește ca fiicele ei să crească într-o lume în care vor avea nevoie de viză pentru a merge în Europa. Ulterior, a declarat că dacă ar avea loc un nou referendum, ar vota în favoarea ieșirii țării din Uniune.

În privința agresiunii ruse în Ucraina, Truss a adoptat o linie dură, spunând că aliații „trebuie să-și dubleze eforturile” pentru a determina plecarea trupelor Moscovei din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea.

Comment here