Ultima Ora

14:27 Lucrări de întreținere și conservare a operelor brâncușiene de la Târgu-Jiu

Centrul „Constantin Brâncuși” a anunțat că, de joi, vor începe lucrări de întreținere și conservare a operelor pe care marele artist le-a realizat la Târgu-Jiu, în urmă cu mai bine de opt decenii. Lucrările respective se vor derula pe parcursul câtorva săptămâni și sunt un preambul al celor de restaurare, pe care autoritățile speră să le realizeze în anii următori.

„Începând cu data de 15 octombrie 2020, în baza prevederilor Proiectul cadru de urmărire în timp/mentenanță – stabilire proceduri pentru activitatea de urmărire în timp/mentenanță și intervenții la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” şi a Avizul Ministerului Culturii nr. 270/CA/2020, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” va demara procedura de intervenție de urgență asupra componentelor artistice din piatră, din cadrul Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Municipiul Târgu-Jiu.

Serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor sunt asigurate de firma SC MoldRestCom SRL, în baza contractului încheiat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, în calitatea sa de administrator al Ansamblului brâncuşian, valoarea contractului fiind de 156.929,50 lei. Echipa de lucru este compusă din șapte restauratori, dintre care trei specialiști atestați de Ministerul Culturii, coordonatorul echipei fiind drd. Ionel Gemănar, restaurator piatră, specialist atestat MCC. Acesta este absolvent al UNARTE București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, specializarea Conservare-Restaurare, unde, de altfel, activează în calitatea sa de cadru universitar.

Menţionăm totodată că operațiunile, care se vor executa în cadrul acestui proiect, sunt o primă fază a procesului de restaurare a întregului Ansamblu brâncuşian şi vor cuprinde, în primul rând, documentația de specialitate a intervenției, precum şi activităţi de cercetarea preliminară a operelor, de curățare a depunerilor neaderente prin mijloace uscate, tratament de biocidare, chituirea și plombarea selectivă a zonelor lacunare în care stagnează apa, tratament de biocidare preventivă, verificarea etanșeității acoperișului la partea superioară a lintoului de la Poarta Sărutului”, a anunțat Centrul „Brâncuși”.

Comment here