Minerit și EnergieStirile Zilei

Reducerea vârstei de pensionare. Legea, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, PLX 7, actul normativ care modifică legea pensiilor în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui. Ca urmare, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”, prevede legea.

De aceste prevederi beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi. Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cel mai avantajos.

Comment here