Ultima Ora

14:15 OMS: Lentoare ”inacceptabilă” a vaccinării împotriva Covid-19 în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) critică, joi, o lentoare ”inacceptabilă” a vaccinării împotriva Covid-19 în Europa, care se confruntă cu ”cea mai îngrijorătoare” situaţie epidemică ”de luni de zile”, relatează AFP.

”Ritmul lent al vaccinării prelungeşte pandemia”, deplânge aripa europeană a OMS într-un comunicat în care subliniază că numărul cazurilor noi de Covid-19 a crescut puternic, în ultimele cinci săptămâni.

”Vaccinurile sunt cea mai bună cale a noastră de ieşire din pandemie. Ele nu doar că funcţionează, dar sunt de asemenea foarte eficiente în limitarea infecţiilor. Cu toate acestea, desfăşurarea acestor vaccinuri este de o lentoare inacceptabilă. Vreau să fiu clar: trebuie să accelerăm procesul prin consolidarea producţiei, reducerea obstacolelor în calea vaccinării şi folosirea oricărei doze pe care o avem în stocuri. În prezent, situaţia regională este cea mai îngrijorătoare pe care am observat-o de mai multe luni” spune directorul OMS Europa, Hans Kluge.

În zona Europa a OMS – din care fac parte 50 de ţări, inclusiv Rusia şi mai multe ţări din Asia Centrală- numărul deceselor săptămânale din cauza Covid-19 a depăşit, săptămâna trecută, 24.000 şi se apropie ”rapid” de pragul de un milion, potrivit OMS Europa. Bilanţul săptămânal al contaminărilor cu noul coronavirus a atins 1,6 milioane, după ce a scăzut sub un milion, în urmă cu cinci săptămâni, subliniază OMS.

Comment here