Ultima Ora

14:14 USR cere demisia lui Burlan

Reprezentanţii USR au transmis că tragedia de marţi de la Jilţ Sud putea fi prevenită, dacă Daniel Burlan, şeful CEO, „nu muşamaliza zecile de accidente de muncă produse doar pe parcursul anului trecut şi lua măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă de la Complexul Energetic Oltenia”, arată news.ro

”În septembrie 2022, de la tribuna Parlamentului, când era dezbătută moţiunea simplă la adresa sa, Virgil Popescu minţea o ţară întreagă că la Complexul Energetic Oltenia nu a murit nimeni anul trecut”, aminterște USR, în comunicatul de presă.

Sursa citată mai spune că realitatea este însă alta şi anume în 2022, au murit 55 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia. Unii fiind la serviciu, unii fiind acasă, dar tot din cauza condiţiilor improprii de muncă – boli profesionale.

„Abia după tragedia de ieri, şeful ITM Gorj iese public şi recunoaşte accidentele de muncă de la CEO. Tăcerea ITM de până acum este de înţeles dacă ne uităm că George Romanescu, directorul ITM Gorj, este fratele primarului din Târgu Jiu. Ambii, membri PNL”, mai indică sursa menţionată.

Deputatul USR de Gorj Radu Miruţă a atras atenţia în repetate rânduri în ultimii doi ani că din pricina condiţiilor inumane de lucru şi a politizării mineritului din Gorj pot muri oameni, ceea ce, din păcate, s-a întâmplat.

„Este astăzi doliu într-o comună întreagă şi trei oameni n-au mai ajuns de la serviciu acasă la familiile lor, pentru că mineritul a fost transformat într-o afacere de partid. Profitul de aproape 4 miliarde de lei al CEO din 2022 este făcut pe spatele oamenilor care sunt căraţi ca o simplă marfă în maşini vechi de 50-60 de ani. Ce s-a întâmplat ieri a fost doar ghinion, nu o excepţie, cum încearcă să ne convingă responsabilii de la CEO. Lista neregulilor de la Complexul Energetic Oltenia nu doar că este lungă, dar este şi ţinută sub preş, ca o ţară întreagă să nu afle cât de incompetenţi şi cinici sunt cei de la CEO”, a afirmat Radu Miruţă, potrivit sursei amintite

USR cere ca Daniel Burlan, preşedintele Comitetului Director CEO, ”să plece acasă şi să lase oameni competenţi şi responsabili să se ocupe de minerit la Complexul Energetic Oltenia. Să nu încerce să plaseze vina pe umerii minerilor care acceptă condiţiile inumane de lucru pentru că nu au alternativă să-şi hrănească familiile”.

„Fiecare zi a lui în funcţie, a lui Daniel Burlan, poate însemna o nouă tragedie”, adaugă USR.

Comment here