Ultima Ora

14:03 Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

Creștinii ortodocși au așteptat, în Sâmbăta Mare, să se aprindă lumina sfântă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. De aici ea este trimisă în țări din întreaga lume. Spre deosebire de ceilalți ani, slujba de la Sfântul Mormânt a fost ținută fără pelerini, din cauza epidemiei de coronavirus.

În România, sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim, sâmbătă seară, şi va fi distribuită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Aceștia vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri, subliniază Cancelaria Sfântului Sinod. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de parohie, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de o delegație a Patriarhiei Române direct din Ierusalim și distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga țară în noaptea de Înviere a fost instituită de Patriarhul Daniel, în 2008.

Comment here