Ultima Ora

13:26 Simulare de inundații pe râul Jiu

Specialiștii Apele Române Jiu au demarat, marți, 14 noiembrie 2023, Exercițiul de simulare a procedurii la inundații. Acesta se desfăşoară  în perioada 14 – 16 noiembrie 2023, simularea producerii inundaţiilor fiind în bazinul hidrografic al râului Jiu, între localitățile Turcinești, județul Gorj și Coțofenii din Dos, județul Dolj.

„Scopul acţiunii este verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare – alarmare a populaţiei, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii și a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii.

Pentru îndeplinirea scopului exercițiului, s-au luat ca ipoteză următorii parametri definitorii: depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de averse căzute pe un sol umed în bazinul hidrografic al râului Jiu; instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de fenomene (oraje, grindină); atingerea şi depăşirea cotelor/ fazelor de apărare pe râul Jiu la stațiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, ( județul Gorj), Filiași și Răcari (județul Dolj).

În acest sens, pentru îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a exerciţiului pe râul menţionat, s-au prognozat și creșteri bruște de niveluri și debite cu depăşirea iminentă a COTELOR DE INUNDATIE și a COTELOR DE PERICOL la staţiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, Filiași și Răcari.

 Astfel, datorită creșterii bruște a nivelurilor și debitelor cu depăsirea cotelor de apărare, viitura înregistrată pe râul Jiu va produce și pagube din revărsare, afectând anumite suprafețe ce aparțin localităţilor specificate în scenariul exercitiului de simulare: Turcinești, Târgu Jiu, Rovinari, Bâlteni și Turceni din judeţul Gorj, respectiv Filiași, Braloștița, Brădesti, Scaești și Coțofenii din Dos din județul Dolj.

Astăzi, 14 noiembrie a.c., Dispeceratul S.G.A. Gorj, respectiv Dispeceratul A.B.A. Jiu (cu rol de dispecerat pentru S.G.A Dolj)  au intrat în dispozitiv de alertă hidrologică la dispoziția conducerii Apele Române Jiu și au transmis la rândul lor avertizările hidrometeorologice, conform fluxului informațional operativ decizional, atât în interiorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, cât și la nivelul administrației locale: prefectura, primariile vizate.

Mai exact, declanșată fiind starea de alarmă ce a condus la intrarea în situația operativă a Comitetelor pentru Situații de Urgență, președinții CJSU din județul afectat, respectiv Gorj, coordonează desfășurarea activităților și măsurilor excepționale ce se impun” a comunicat Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj.

Comment here