Stirile ZileiTârgu-Jiu

Cosmin Popescu: Programul de Tranziţie Justă, lansat în prima parte a anului 2023

Conducerea județului a purtat discuții, vineri, la Târgu-Jiu, cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ADR Sud-Vest Oltenia după ce, joi, a fost lansat, la Craiova, Programul Regional Sud-Vest-Oltenia 2021-2027.

Accesarea fondurilor din Programul de Tranziţie Justă, alocate la Gorj pentru crearea de alternative ca urmare a închiderii mineritului, ar putea fi posibilă din prima parte a anului 2023, se arată într-un comunicat de presă.

„Managerii de program ai Unității E2 România – Croația, Marco Migliara și Roxana Laiu, împreună cu reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia, au avut ca punct central al discuțiilor purtate cu autoritățile județene și locale, precum și cu instituțiile deconcentrate din Gorj, calendarul de aprobare a Programului Operațional Tranziție Justă (POTJ). Potrivit oficialului DG Regio, o dată exactă privind lansarea POTJ nu a fost stabilită la nivelul Comisiei Europene, însă ne-a comunicat că, fără îndoială, aceasta va fi în prima parte a anului 2023.

Deplasarea oficialilor DG Regio și cei ai ADR Sud-Vest Oltenia s-a încheiat cu o vizită la un obiectiv de patrimoniu reabilitat de Consiliul Județean Gorj din fonduri europene, respectiv Casa Memorială „Iosif Keber”, aflată în prezent în administrarea Bibliotecii Județene „Christian Tell”. Aceștia au fost impresionați de modul în care imobilul a fost valorificat cu bani de la Uniunea Europeană, apreciind că este un prim pas important pentru dezvoltarea unei infrastructurii culturale în Gorj.

De asemenea, au vizitat Grădinița „Mihai Eminescu”, obiectiv reabilitat și extins din fonduri europene de către Primăria Municipiului Târgu-Jiu. Vizita delegației DG Regio în Gorj a coincis cu transmiterea, după un lung șir de negocieri, a formei finale a POTJ către Comisia Europeană. Documentul a fost înaintat Comisiei vineri, 18.11.2022, urmând ca în următoarele 2-3 săptămâni să primească avizul final, în cazul în care nu vor mai fi solicitate clarificări”, a declarat președintele Consiliul Județean Gorj, Cosmin Popescu.

Comment here