Ultima Ora

13:05 INTERPELAREA senatorului Florin Cârciumaru către ministrul Educației

Într-o interpelare, senatorul PSD Florin Cârciumaru îi cere ministrului Educației, Monica Anisie, să vină cu precizări oficiale și concrete, privind modul de desfășurare a anului școlar 2019-2020. Titlul interpelării este „Specialiștii de la Educație, în ceață!”.

”Stimată doamnă ministru Monica Cristina Anisie,

După cum am constatat cu toții, virusul COVID-19 a pus stăpânire și pe România, și, în decurs de câteva zile, viața tuturor s-a schimbat categoric, fiind forțați să ne adaptăm acestei situații crunte. De aceste schimbări nefaste au parte însă și copiii, elevii, cadrele didactice și părinții.

Având în vedere slaba comunicare a specialiștilor din Ministerul Educației din această perioadă, dar și fluxul mare de informații venite pe surse, care nu sunt sigure, vă rog respectuos, doamna ministru Monica Cristina Anisie, să oferiți dumneavoastră, mai des, precizări oficiale și concrete, privind modul de desfășurare  a anului școlar 2019-2020. Trebuie eliminată ceața în care se află sistemul educațional, iar specialiștii dumneavoastră de la minister trebuie să facă acest lucru cât mai repede! Elevii, părinții și cadrele didactice trebuie să cunoască situația! În acest sens, cu tot respectul cuvenit, vă rog, doamna ministru, să-mi oferiți răspunsuri certe și cu celeritate.

 Presupun că aveți deja o strategie, care cuprinde mai multe scenarii, și sunteți pregătită să o aplicați în funcție de evoluția pandemiei. Astfel, este posibil ca  anul școlar să se prelungească în vacanța de vară pentru ca elevii să poată recupera din materie? Învățământul on-line nu este eficient în totalitate și, din păcate, nu a ajuns la toți elevii României din mai multe motive, unul fiind sărăcia.

În cazul în care vârful pandemiei se va extinde până la 15 mai, după cum apreciază specialiștii din Sănătate, ce se va întâmpla cu cele două sesiuni de bacalaureat? Mai există timp pentru desfășurarea celor două sesiuni? Se pot elevii pregăti pentru prima sesiune de bacalaureat, din moment ce dumneavoastră nu ați precizat nimic în spațiul public? Mai este posibil ca în luna august să aibă loc prima sesiune de bacalaureat, având în vedere posibila extindere a anului școlar până în luna iulie?

Cum se va putea încheia situația școlară a elevilor, dacă, până acum, nu ați venit măcar cu un model sau propunere de evaluare a celor care învață de acasă?

Responsabilii din ministerul condus de dumneavoastră au solicitat celor din cadrul inspectoratelor școlare județene o situație a modului în care învață elevii din mediul rural, în această perioadă? În multe localități din România nu există semnal la telefon și internet, iar în multe altele, părinții sunt prea săraci pentru a le asigura un telefon, tabletă sau laptop conectat la internet pentru a continua studiul de acasă. S-a gândit cineva și la aceștia? Și dacă da, cum i-ați ajutat? Ce sfaturi le-ați dat cadrelor didactice?

În aceste condiții de pandemie, mai este valabil calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a? Aceștia au timp și potențial pentru a se pregăti pentru examenele deja anunțate? Când veți face o informare oficială pentru ei?

Există posibilitatea schimbării datelor de desfășurare a examenelor de Definitivat și Titularizare? Când veți face precizări oficiale în acest sens?

Doamna ministru al Educației, Monica Cristina Anisie, ce se va întâmpla cu elevii care au împlinit sau împlinesc, în această perioadă, vârsta de 18 ani și nu pot depune documentele pentru a primi în continuare alocațiile? Bursele profesionale ale elevilor din învățământul profesional vor fi acordate și pentru această perioadă? În Programul național de protecție socială “Bani de liceu”, elevii mai beneficiază de aceste sume în perioada de criza?

Pe perioada coronacrizei, cum vor fi remunerați angajații din învățământul preșcolar? Dacă se pune problema tăierii salariilor angajaților din sistemul educațional, care este poziția dumneavoastră?

Vă mulțumesc!”

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here