Ultima Ora

13:04 Românii s-ar putea bucura din nou de muzică și spectacole. Programe pilot în Bucureşti

Românii s-ar putea bucura, din nou, de muzică și de spectacole, din vară. Specialiștii analizează în ce condiții s-ar putea desfășura evenimentele, fără să fie pusă în pericol siguranța participanților. Ministrul Culturii a declarat, pentru Digi24, că se lucrează la două programe-pilot, inspirate de cele aplicate deja în alte țări din Occident. Mai exact, la spectacole să fie permis accesul persoanelor testate, vaccinate sau care au trecut prin boală. Opera Națională și Teatrul Național din București vor fi incluse în aceste programe, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu.

„Până pe 15 aprilie vom veni cu două seturi de norme, atât pentru elementele indoor cât și pentru evenimentele oudoor. În primă fază am luat în calcul un program pilot doar pentru zona concertelor, în colaborare cu Opera Națională din București, dar avem în vedere un program pilot și la componenta de teatru indoor și vom implica Teatru Național București”, a spus ministrul Culturii, la Digi24.

„Și Spania, și Olanda au început deja programele pilot. Am studiat și noi ce s-a întâmplat acolo, în Spania a fost un eveniment cu 5.000 de participanți care au fost testați cu teste antigen în trei centre, rezultatul testului a venit printr-o aplicație de mobil în 10-15 minute, cu posibilitatea de a plăti biletul. Vor fi testați doar cei care nu pot prezenta dovada vaccinării sau dovada faptului că au trecut deja prin boală și s-au imunizat”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

La finalul lunii trecute, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, le-a propus autorităților de la București organizarea unui concert experiment la Cluj, după modelul celor din Barcelona, pentru a se analiza dacă riscul de infectare cu COVID-19 este atât de mare. Potrivit edilului, acest experiment ar permite găsirea unei soluții la nivelul întregii țări în ceea ce privește reluarea festivalurilor din vară și toamnă.

Comment here