LIFE

13 sporturi obscure de pe glob

În timp ce sporturi precum fotbalul sau tenisul acaparează atenţia multor oameni, în unele zone de pe glob se practică sporturi neobişnuite, dar cel puţin la fel de interesante.

Atunci când deschidem televizoarele sau intrăm pe internet, majoritatea ştirilor sportive pe care le vedem au legătură cu fotbalul, tenisul sau cu handbalul. Totuşi, în ciuda popularităţii acestor sporturi, pe întreg cuprinsul globului există o multitudine de sporturi neobişnuite care merită cel puţin odată experimentate. Atlas Obscura a compilat o listă de 13 astfel de sporturi:

1.Sipà– este un sport popular în Filipine şi se joacă cu piciorul folosind o minge sau un fluturaş de tenis realizate din diferite materiale. Cei care l-au jucat, sau măcar au avut posibilitatea de a vedea cum este jucat, declară că este nevoie de multă atenţie şi coordonare

2. Sepak Takraw– este asemănător modului în care se joacă sipa. Este însă mult mai popular, fiind practicat în întreaga Asie de Sud-Est. Cel mai simplu mod în care poate fi descris acest sport este prin comparaţia cu voleiul, diferenţa fiind că acesta se joacă exclusiv cu picioarele.

3. Broomball– este practicat în special în Canada şi Statele Unite ale Americii şi este, în esenţă, o versiune a hocheiului. În linii mari este o formă a acestui sport, folosind acelaşi tip de teren: ringul de gheaţă sau aceleaşi reguli, cu precizarea că, în loc de crose, jucătorii folosesc beţe, numit generic „mături”.

4.Yachting-ul pe gheaţă– acest sport, relativ necunoscut în România, este destul de practicat în ţările vestice, în special în statele în care clima permite formarea unor straturi destul de groase de gheaţă care să susţină bărcile şi pe ocupanţii acestora. Singura diferenţă dintre acest sport şi yachting-ul „clasic” este reprezentată de mediul folosit pentru deplasare.

5. Gaffelhangen– un sport care se practică în regiunea Limburg din Olanda şi presupune o competiţie între doi sau mai mulţi participanţi pentru a vedea cine rezistă mai mult ţinându-se de o sfoară. Locuitorii din Limburg desfăşoară chiar şi un Campionat European al acestui sport, deşi are loc doar la nivel local.

6. Crud– acest joc are origini canadiene, fiind inventat de către Forţele Aeriene Regale Canadiene, şi foloseşte o masă de biliard sau de snooker şi se joacă cu bila albă. În esenţă, poate fi descris drept un biliard fără tac în care bile colorate sunt lovite de către bila albă controlată cu ajutorul mâinii.

7. Rugby-ul subacvatic– este asemător rugby-ului obişnuit, se joacă între două echipe şi a evoluat pornind de la antrenamentele de fitness pe care cluburile de scufundare din Germania anilor 1960 le practicau. În acest sport se foloseşte o minge umplută cu apă sărată, diferenţa de densitate ajutând-i pe jucători să îşi paseze mingea între ei. A fost recunoscut în mod oficial de către Federaţia Internaţională a Sporturilor Subacvatice în anul 1980.

8.Pallone col Bracciale– este numele mai multor sporturi care se joacă cu mingea în unele regiuni ale Italiei, diferenţele dintre acestea remarcându-se de la o regiune la alta. Originile acestui sport pot fi identificate începând cu perioada Renascentistă şi presupune lovirea unor mingi cu ajutorul unor bâte din lemn.

9. Dragon Boating– îşi are originile în Asia, fiind relativ necunoscut în Occident. Istoricii şi practicanţii acestui sport explică că originile acestuia pot fi regăsite în competiţiile ritualice dintre ţăranii chinezi din urmă cu 2.000 de ani. Cel mai apropiat sport, practicat în spaţiul european, este caiac canoe, diferenţa principală fiind dată de numărul de oameni care vâslesc, între 18 şi 20.

10. Cursele de măgăruşi din Colorado– îşi are originile în începuturile miniere ale statului. Cei care participă la aceste curse nu călăresc măgăruşii, dar trebuie să se deplaseze pe lângă aceştia pe întreaga distanţă a cursei.

11. Austus– acest sport originar din Australia reprezintă o variaţie a regulilor fotbalului şi a fost inventat de către soldaţii australieni şi americani din cel de Al Doilea Război Mondial. Crearea acestui sport a fost condiţionată de impsoibilitatea soldaţilor celor două naţiuni de a juca în conformitate cu regulile folosite în campionatele adverse.

12. Kabbadi– un sport de contact care se joacă între două echipe de câte şapte jucători, scopul acestui joc este ca un jucător, „călătorul, să se deplaseze cât mai mult în jumătatea de teren a echipei adverse şi să lovească jucătorii acesteia, fără a fi placat de către adversari.

13. Hocheiul pe uniciclu cu pucul în flăcări– a fost inventat în Canada şi foloseşte aceleaşi reguli precum hocheiul, diferenţele, notabile am adăuga sunt reprezentate de jucarea noapte, folosirea uniciclului şi îmbibarea pucului în substanţe inflamabile şi aprinderea acestuia.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here