Ultima Ora

12:42 Italia, în criză după plecarea muncitorilor români

La fel ca multe alte state din Vestul Europei, Italia a început să simtă lipsa forței de muncă ieftine din Est, după exodul lucrătorilor sezonieri provocat de pandemia de Covid-19.

Italienii simt în special lipsa românilor, care reprezintă o treime din lucrătorii străini din Peninsulă, potrivit IlSole24ore. De aceea, ministrul Agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, se va întâlni, luni, cu ambasadorul României la Roma, George Gabriel Bologan, pentru a stabili un acord privind întoarcerea lucrătorilor sezonieri din țara noastră.

După ce Comisia Europeană a stabilit așa-numitele „coridoare verzi” care oferă dreptul de liberă circulație a lucrătorilor din agricultură și a celor din sistemul sanitar, Italia vrea să se folosească de această oportunitate pentru a răspunde problemelor din agricultură.

“Sunt în contact mai multe țări, iar, luni, mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele verzi sunt importante, dar nu sunt suficiente. Este necesar să găsim soluții de la o țară la alta și lucrăm la acest lucru”, a declarat Teresa Bellanova.

Extinderea automată a permiselor de ședere a lucrătorilor extracomunitari, până la 15 iunie, nu este o măsură suficientă pentru a rezolva criza forței de muncă din agricultură. Italia trebuie să ofere facilități și lucrătorilor din Uniunea Europeană, în condițiile în care o treime din muncitorii sezonieri vin din România – adică 107.000 de angajați. Este nevoie urgentă ca ei să se întoarcă, scrie presa italiană.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here