Ultima Ora

12:41 Ministerul Sănătăţii anunţă verificări la unităţile medicale unde a fost internat Petrică Mîţu Stoian

Ministerul Sănătăţii anunţă, joi, că se fac verificări la toate unităţile medicale în care a fost internat artistul Petrică Mîţu Stoian înainte de deces. Este verificată respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară. De asemenea, ministerul face precizări despre oxigenoterapia hiperbară, susţinând că nu a fost inclusă în protocolul de tratament post-COVID, având în vedere că nu există studii pertinente care să dovedească eficienţa.

”În ceea ce priveşte cazul decesului artistului Petrică Mîţu Stoian precizăm că, în prezent, se află în desfăşurare o anchetă a instituţiilor competente. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Caraş – Severin a demarat o verificare la unităţile medicale în care a fost internat pacientul, conform competenţelor ce revin Direcţiei. Se verifică condiţiile igienico-sanitare şi respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii fac precizări şi despre oxigenoterapia hiperbară.

”În luna aprilie 2021, Ministerul Sănătăţii a aprobat prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 534/22.04.2021, Protocolul de Medicină Fizică şi de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică şi Reabilitare post-COVID-19. Documentul se referă la procedurile de recuperare şi reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum şi la activitatea personalului medical pentru recuperarea şi reabilitarea pacientului post-COVID-19. În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanţii Comisiei de Medicină Fizică şi de Reabilitare a Ministerului Sănătăţii au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficienţa în COVID-19”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.

Potrivit instituţiei, singura menţiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică şi de reabilitare post-COVID-19 se află la secţiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelenţă în recuperare fizică.

”Într-o adresă către Ministerul Sănătăţii specialiştii în Medicină Fizică şi Reabilitare consideră «periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenţia pacientului, dar de multe ori şi a medicului, de la complexitatea afecţiunii COVID-19, de la complicaţiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc»”, mai arată ministerul.

Comment here