Ultima Ora

12:27 Amenzi de sute de mii de lei pentru munca la negru, aplicate de ITM Gorj

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au depistat, în urma controalelor efectuate, în perioada 11-22 iulie, 45 de persoane care munceau fără forme legale. Au fost aplicate 63 sancțiuni contravenționale în cuantum de 745.500 lei și dispuse 303 măsuri de intrare în legalitate.

„Trei angajatori care prestau activitate în incinta Târgului de la Polovragi au fost sancționați pentru muncă nedeclarată cu amenzi în valoare de 145.000 lei. Aceștia desfășurau activitate în domeniul restaurantelor, fabricării produselor din carne și în domeniul comerțului cu amănuntul.

Unul dintre aceștia, cu sediul în județul Ilfov, a fost sancționat cu suma de 65.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane fără a avea încheiat contract individual de muncă, precum și pentru primirea la muncă a trei persoane  în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp partial.

Ceilalți doi angajatori, cu sediul social în Municipiul Târgu-Jiu, au fost sancționați cu suma de 80.000 lei pentru primirea la muncă a patru persoane fără a avea încheiate în prealabil contracte individuale de muncă pentru aceștia.

Alți doi angajatori, din comunele Bîlteni și Turburea, au fost sancționați cu suma de 300.000 lei pentru muncă nedeclarată. Angajatorii în cauză activează în domeniul restaurantelor. Alți doi operatori economici, având sediul în județul Vâlcea și în județul Constanța au fost sancționați cu suma de 40.000 lei pentru muncă nedeclarată”, a transmis, printr-un comunicat de presă, conducerea ITM Gorj,

În acțiunile de control, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au beneficiat de sprijinul reprezentanților din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj.

 „Atragem atenția tuturor entităților care folosesc la muncă persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă, sub pretextul că aceștia sunt zilieri, faptul că în controalele efectuate se verifică dacă persoanele desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional așa cum sunt definite de Legea 52/2011 republicată, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care se constatată contrariul, respectiv faptul că persoanele  nu desfășoară activități în mod întâmplător, sporadic sau accidental, fiind vorba despre o activitate permanentă, munca prestată fiind calificată, se impune încheierea de contracte individuale de muncă în conformitate cu prevederile articolul 16 alineatul (1) din Legea 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmând să se aplice sancțiuni contravenționale, în consecință, pentru faptul că se folosesc la lucru persoane fără forme legale de angajare”, a declarat George Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Comments (1)

Comment here