Ultima Ora

12:24 Ministrul Apărării: Pentru populație, cea mai mare amenințare sunt facturile la energie

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus, miercuri, înainte de ședința CSAT, că „nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina” și că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina.

Ministrul Apărării a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.

„Chiar dacă nu se pune problema unei intervenții militare a NATO, sigur că vor fi consecințe în lanț asupra securității zonei și chiar asupra Europei, e vorba de lanțuri de aprovizionare cu energie, sistemul bancar. Vom fi specifici când se va termina CSAT. Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri”, a declarat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a mai afirmat că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor: „Nu se pune problema a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta. Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor. Nu suntem în această situație.”

Întrebat dacă România ar susține eventuale sancțiuni contra Rusiei, Vasile Dâncu a răspuns: „România face parte din NATO și își asumă obligațiile și proiectele comune. Dacă se va decide asta, și România va decide, dar pentru asta, procesul e unul colectiv, toate țările sunt consultate și se studiază exact situația concretă. România va avea ceva de spus și acolo”.

Totodată, întrebat care este cea mai mare amenințare pentru români – pandemia, războiul sau facturile uriașe la energie- ministrul Apărării a răspuns: „Fiecare din aceste zone are gradul ei de periculozitate. Pentru populație în acest moment cea mai mare amenințare sunt facturile la energie. Am vorbit despre amenințarea pentru populație, nu despre amenințările la adresa României. Populația e afectată mai mult de facturi, în acest moment, față de situația internațională”.

Comment here