Ultima Ora

12:16 Şeful NATO: Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu ar trebui să ne aşteptăm la o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, notează AFP, citată de Agerpres.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început. De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina. Toţi dorim o pace rapidă. Dar, în acelaşi timp, trebuie să recunoaştem: dacă preşedintele Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista. Dacă preşedintele (Vladimir) Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Războiul a început în februarie 2022, când forţele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană desfăşoară, de la jumătatea lui iunie, o contraofensivă pentru a respinge forţele ruse în sud şi est, dar această operaţiune a făcut posibilă doar eliberarea unui număr limitat de localităţi.

În ceea ce priveşte dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a asigurat: „Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi în NATO”.

„Când se va termina acest război, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta”, a avertizat Jens Stoltenberg.

La summitul NATO de la Vilnius, liderii Alianţei au convenit că Ucraina ar putea adera la NATO odată ce anumite condiţii vor fi îndeplinite, liderii americani şi germani subliniind că printre aceste condiţii se numără şi reforme pentru a proteja democraţia şi statul de drept.

Comment here