Ultima Ora

12:14 ANCHETĂ la Timişoara! Profesorul Virgil Păunescu şi-a administrat singur vaccinul anti-Covid pe care l-a dezvoltat

Este anchetă la Timişoara, după ce profesorul Virgil Păunescu a anunţat că şi-a administrat singur vaccinul anti-Covid pe care l-a dezvoltat.

Într-o postare pe Facebook, şeful Institului OncoGen anunţa că s-a autovaccinat ca să vadă pe propria-i piele efectele şi ca să le demonstreze autorităţilor române că proiectul său este unul valoros, în care merită să investească. Spitalul Judeţean din Timişoara, care administrează institutul, a anunţat că va demara o anchetă, împreună cu specialişti de la universitatea din oraş, pentru a se asigura că au fost respectaţi paşii cercetării.

„Având în vedere complexitatea cercetării, pentru a ne asigura că toţi paşii au fost efectuaţi, Spitalul Judeţean şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara vor face o comisie comună de anchetă, cu specialişti, care vor parcurge toate etapele şi vor verifica cum au fost făcute toate procedurile”, a declarat, pentru Mediafax, managerului Spitalului Judeţean din Timişoara, Raul Pătraşcu.

„Cel mai rău lucru, pentru un cercetător de talia domnului profesor, ar fi ca cercetarea să fie nulă. Nu o pedeapsă administrativă, care desigur că poate exista, în conformitate cu prevederile legale. Noi sperăm că nu va fi cazul. Am monitorizat şi noi şi nu credem că este cazul. Un vaccin nu se obţine atât de repede, se obţine în luni şi luni de zile, cu enorm de multă muncă şi, la Institutul OncoGen, oricât de bun ar fi personalul, nu există condiţii pentru aşa ceva şi nu poate fi vorba de un vaccin, la acest moment. Obiectiv, din punct de vedere ştiinţific. Cel mult de existenţa unui prototip experimental, care nu poate fi oferit nimănui altcuiva şi care nu poate fi testat obiectiv în cadrul Institutului Oncogen, indiferent de ce a făcut să nu a făcut domnul profesor”, adaugă Raul Pătraşcu.

Profesorul Păunescu susţine că, tocmai pentru a putea fi oferit şi altor pacienţi, a fost primul care s-a vaccinat.

„Ceea ce am vrut eu, ceea ce oricum s-ar fi întâmplat peste o lună, două, trei, când ar fi ajuns la pacienţi, la voluntari, a fost să văd dacă efortul pe care îl facem, cu banii pe care vrem să îi cerem, toată această bătălie a noastră are vreo mică şansă să reuşească. Am vrut să văd, punându-mă în pielea unui voluntar, ce se întâmplă. Dacă există sau nu şanse de reuşită. Dacă experimentul nu ar fi avut un rezultat pozitiv sau încurajator, în primul rând nu aş fi anunţat lucrul ăsta, al doilea lucru, am fi luat-o de la capăt cu cercetarea de bază preliminară şi clinică să vedem unde şi de ce nu merge. Am vrut să arunc o privire într-un viitor nu foarte îndepărtat, care presupune nişte costuri şi nişte eforturi. Nu aş fi vrut să mai cercetăm şi să mai consumăm resurse financiare şi să angrenăm instituţii fără să avem nici cea mai vagă idee, dacă există vreo şansă de reuşită sau nu”, a declarat Virgil Păunescu, şeful echipei care a conceput vaccinul.

Şeful institului de la Timişoara a prezentat avantajele vaccinului său.

„Cel mai mare avantaj este că poate fi fabricat în România. Al doilea avantaj este că foloseşte o tehnologie total nouă şi, cel mai important lucru din punct de vedere virusulogic şi epidemiologic, este că tehnologia de vaccinare este foarte mobilă. Dacă virusul se schimbă mâine, în trei zile am o nouă soluţie. Sistemul imun reacţionează mult mai puternic decât m-am aşteptat eu. Asta era şi o altă problemă, cum stabilim dozele şi dacă ce credem noi este corect. Am folosit proteine din capsula virală, numai că nu sunt extrase din capsula virală, pentru că virusul a fost secvenţializat şi pus pe internet. Noi ştiam care e structura proteinelor şi aceste proteine virale au fost sintetizate artificial în Germania”, a adăugat Virgil Păunescu.

Dacă cercetarea de la Timişoara va fi validată de comisia de anchetă, vaccinul ar trebui să treacă mai întâi de faza 1, adică să demonstreze că nu este periculos pentru oameni. Cele mai avansate vaccinuri anti-Covid sunt în faza 3, cea în care le este testată şi eficienţa.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here