Ultima Ora

12:07 Energia, gratis pe bursă preţ de câteva ore

Piața de energie din România se confruntă, duminică, cu o situație extrem de rară până acum, și anume prețuri negative în anumite intervale orare pe piața bursieră spot. Mai exact, producătorii de energie plătesc ca să fie preluată energia pe care o generează, adică invers față de cum este normal.

Această situație apare atunci când producția de electricitate din surse regenerabile este foarte mare, iar consumul la nivelul țării este foarte redus. Astfel, duminică, există patru ore pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare) când prețurile sunt negative și alte două ore când prețul este aproape zero, adică practic energia este gratis. Spre exemplu, între orele 11:00 și 12:00, prețul energiei a fost -8,93 lei pe MWh, adică producătorii de energie au plătit această sumă pentru a le fi preluată energia.

Producătorii de energie regenerabilă preferă să producă în continuare electricitate și să plătească pentru preluarea ei întrucât pentru această producție încasează subvențiile sub formă de certificate verzi și, în final, tot ies pe plus. Potrivit e-nergia.ro, primele prețuri negative pe piața de energie din România au apărut vara trecută, iar astăzi este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în 2024.

Deocamdată, prețurile mici sau cele negative de pe piața spot nu se vor vedea în facturi, întrucât este vorba doar de câteva ore. Însă tendința este ca ponderea energiei regenerabile să crească și astfel de situații ar putea apărea mai des, influențând în jos și facturile consumatorilor. În acest an și în următorul se pregătesc să intre în funcțiune capacități fotovoltaice și eoliene de mii de MW în parcuri mari, iar numărul prosumatorilor (al micilor producători) este și el în creștere.