Ultima Ora

12:02 Județul cu cele mai multe parcuri industriale din țară

Judeţul Bihor are cele mai multe parcuri industriale din ţară, atât în Oradea, patru, cât şi în judeţ, două, alte patru fiind în procedură de obţinere a titlurilor, fiind administrate, în premieră naţională, de o singură entitate coordonatoare, respectiv Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) S.A., o companie publică al cărei acţionar majoritar este Municipiul Oradea.

Potrivit directorului ADLO, Alina Silaghi, care a prezentat joi, în conferinţă de presă, raportul pe anul 2021, activitatea agenţiei s-a diversificat foarte mult în ultimul an, astfel încât pe lângă principalele sale activităţi – administrarea parcurilor industriale din judeţul Bihor şi atragerea de investitori – s-a implicat şi în construirea de locuinţe de serviciu, proiecte educaţionale, serviciul de iluminat public din municipiul Oradea, în proiectul terminalului Cargo de la Aeroportul Oradea.

Cele patru parcuri industriale în funcţiune din Oradea au în total o suprafaţă de 240 hectare, iar cele şase din judeţ (din care două au titluri de parc industrial, Tileagd şi Săcueni, alături de alte patru în devenire) au o suprafaţă totală de 70,2 hectare.

Valoarea totală a investiţiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2021 este de 29.874.000 euro, urmând a se ajunge la un număr total de 9.400 de locuri de muncă până în anul 2024.

La finele anului 2021, ADLO deţinea şase titluri de parc industrial, pentru cele patru amplasamente situate în Oradea pe Calea Borşului (136,32 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea I, strada Ogorului (80,19 ha) – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea II, strada Uzinelor – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea III (17,8 ha), si strada Corneliu Baba – Parcul Industrial Eurobusiness Oradea IV (6,5 ha), respectiv două amplasamente situate in judeţul Bihor, Parcul Industrial Săcueni (5,03 ha) şi Parcul Industrial Tileagd (9,22 ha).

Sunt în curs de obţinere a titlurilor de parc industrial cele din Beiuş (14,5 ha), Aleşd (8,5 ha), Ştei (13,6 ha) şi Marghita (9,6 ha).

Gradul de ocupare al parcelelor de către investitori este aproape complet la parcul I şi III, II – 68%, IV- neocupat încă, urmează licitaţii, la Tileagd – 10%, iar la Săcueni se vor organiza, în viitorul apropiat, licitaţii. În prezent, în cele trei parcuri industriale din Oradea sunt 110 companii localizate.

Veniturile directe încasate de municipiul Oradea în anul 2021 din parcurile industriale sunt de 20 milioane de lei, provenind din vânzarea de terenuri, taxă de autorizaţie, venituri din cota defalcată pe IVG şi veniturile din impozite pe clădiri şi terenuri. Comparativ cu anii anteriori, veniturile sunt relativ similare: în 2020 – 19,4 milioane de lei, în 2019 – 21,3 milioane de lei.

Primele parcele ocupate în parcul industrial Tileagd au fost acordate pentru două companii româneşti.

Cea mai mare investiţie atrasă prin negociere directă în anul 2021 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 14 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 20 de locuri de muncă. Investiţia constă in construirea unei hale de depozitare produse alimentare la temperatură controlată şi va fi realizată de societatea Drauber SRL pe o suprafaţă de 21.540 metri pătraţi de teren în Parcul Industrial Eurobusiness II Oradea.

Comment here