Ultima Ora

12:01 Victor Rebengiuc şi Alexandru Tomescu în clipul-manifest ”Brâncuşi. Balada drumului spre infinit”

Actorul Victor Rebengiuc, violonistul Alexandru Tomescu, harpista Miruna Vidican şi balerinii Francesca Velicu, Marina Minoiu, Dinu Tămăzlăcaru, Robert Enache şi Alice Minoiu apar într-un clip-manifest care uneşte prin artă românii din toate colţurile Europei.

Proiectul promovează arta, cultura şi valorile identitare româneşti ca expresii ce apropie oamenii în vremuri de pandemie.

„Brâncuşi. Balada drumului spre infinit” este o producţie video realizată special pentru a fi oferită publicului de Ziua Naţională. În clip, actorul Victor Rebengiuc este vocea lui Constantin Brâncuşi, care ne aminteşte vorbele marelui sculptor: „Singură, Arta ne mai poate procura, în aceste vremuri, cheia înţelegerii şi perceperii frumosului”. La rândul lor, balerinii interpretează o coregrafie inspirată din câteva dintre sculpturile artistului: Sărutul, Madame Pogany şi Rugăciunea. Dansul are loc pe muzica „Baladei pentru vioară şi orchestră” op. 29 a lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioara Stradivarius Elder Voicu de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat la harpă de Miruna Vidican.

„Am citit cu voce tare, în cadrul unui proiect dedicat românilor, oriunde s-ar afla, câteva rânduri scrise de Brâncuşi. Am fost impresionat de credinţa lui în artă, în forţa artei. A fost un omagiu adus acestui mare artist. Păsările, măiestrele şi coloanele lui fără sfârşit ar putea susţine bolta cereasca”, a declarat actorul Victor Rebengiuc.

Violonistul Alexandru Tomescu interpretează în stilul său unic, la celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, una dintre melodiile cele mai apropiate de sufletele românilor de pretutindeni. El este acompaniat de harpista Miruna Vidican.

„Cred ca Balada lui Ciprian Porumbescu face parte din ADN-ul nostru de români. Ce altă piesă ar putea fi mai potrivită pentru a sărbători Ziua Naţională? Este o zi care, mai mult decât oricând, ar trebui sa ne aducă împreună, spiritual în primul rând. Fără îndoială, muzica este cea dintâi care ne poate ajuta. A fost o bucurie şi un privilegiu să pot cânta aceasta bijuterie muzicală în compania unei artiste de excepţie: harpista Miruna Vidican”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu.

Producţia „Brâncuşi. Balada drumului spre infinit” a fost realizată în luna noiembrie 2020. S-a filmat la Târgu-Jiu (Coloana Infinitului), la Muzeul Naţional de Artă (sub bolta Marii Uniri şi în Sala Brâncuşi), la Londra, Copenhaga şi Berlin. Au participat artişti aflaţi în diferite colţuri ale Europei, cu care românii se mândresc.

Comment here