Ultima Ora

11:42 Europarlamentarul născut la Novaci: ”Avem interesul ca politicile Green Deal să fie respectate”

Europarlamentarul REPER, Alin Mituța, născut în orașul gorjean Novaci, a declarat în cadrul unei conferințe G4Media că interesul României ar trebui să fie pentru aplicarea Pactulului Ecologic European (Green Deal), în contextul în care mai multe zone din sudul țării se deșertifică din cauza lipsei precipitațiilor și încălzirii vremii.

”Când vorbim de politicile de mediu și Green Deal de multe ori în România avem impresia că e un moft impus de Bruxelles. Realitatea e că România e una din țările cele mai afectată de schimbările climatice. Avem zone întregi deșertificate, avem Sahara Olteniei, și cred că România are interesul ca politicile Green Deal să fie respectate. Ne gândim cum să adaptăm în viitorul mandat politicile de mediu cu realitățile din teren. (…) Cred că nu uităm să punem sub semnul întrebării direcții spre care mergem. Cred că în acest mandat toată legislația Green Deal a fost adoptată, în viitorii 5 ani se va vorbi de implementarea acestei legislații”, a declarat Mituța.

El spune că există riscul ca, în cazul în care dreapta populistă va căpăta mai multă forță în Parlamentul European, numeroase articole din Pactul Ecologic European ar putea suferi modificări.

”E clar că pe partea dreaptă a eșichierului politic, mai ales pe partea populistă, există o mare problemă pe aceste politici Green Deal și dacă va crește această tabără, multe target-uri ar putea fi revizuite. Sper să nu se întâmple asta”, spune europarlamentarul.

Pactul Ecologic European este un set de inițiative politice ale Comisiei Europene cu scopul general de a face Europa climatică neutră în 2050. Planul constă în revizuirea fiecărei legi existente cu privire la meritele sale climatice și, de asemenea, introducerea unei noi legislații privind economia circulară, renovarea clădirilor, biodiversitatea, agricultura și inovarea.

Comments (1)

 1. Fit for Basinescu

  Dacă restul globului nu da doua pirturi pe PEC și pa ambitiunile UE , cu ce ajuta neutralitatea climatica din 2050!
  Oricum ,nu va fi niciodată neutralitate , nici în atmosfera , nici pe sol!
  Fotosinteza e singura soluție!
  Lăsați vacile în pace!
  Iar de desertificarea aia stimabile se ocupau îmbunătățirile funciare acum 30-40 de ani și ce mai producții se făceau ,dar nu ai cum sa știi matale, ca acum aveți numai greieri in cap!

Comment here