Ultima Ora

11:35 MORŢI după ce au băut spirt contrafăcut

Zece oameni au murit, la Iași, după ce ar fi băut spirt contrafăcut. Trei au decedat într-o singură noapte într-o localitate.

Zece oameni din judeţul Iaşi au murit, în ultimele zile, după ce au băut alcool sanitar contrafăcut. Poliția a declanșat o anchetă în județ precum și la București, unde se pare că ar fi fost fabricat spirtul. Trebuie spus că, în alcoolul sanitar există o cantitate destul de mare de alcool etilic, tolerat de corpul uman. În acest caz, însă, în loc de alcool etilic s-a folosit alcool metilic, o substanță otrăvitoare care produce moartea la scurt timp după consum, anunță BZI.

În ultimile săptămâni, 10 persoane au decedat, toate intoxicate cu metanol. Nouă dintre acestea au fost găsite decedate, iar una a murit la spital. Cea mai gravă situație a fost în comuna ieșeană Stolniceni Prăjescu, satul Brătești. Acolo, lunea trecută, au murit trei persoane. Ulterior, miercuri, a mai decedat una. Trei bărbați și o femeie s-au intoxicat cu metanolul aflat în spirtul contrafăcut. Alcoolul sanitar ucigaș se numește „SANTE MED” și are ca descriere „produs pentru igiena umană, dezinfectant general de uz extern”.

După primele decese, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au făcut verificări. În urma activităților, oamenii legii au ajuns la „numitorul comun”: spirtul „SANTE MED”. Câteva sticle au fost duse la analize, iar rezultatul a fost cât se poate de clar. În loc de alcool etilic în conținut era alcool metilic. Imediat polițiștii au retras toate sticlele de spirt „SANTE MED” de pe piață. O sticlă de „SANTE MED”, de 500 de ml, costa 12 lei, un preț mic pentru dependenții de alcool.

Poliţiştii au deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă şi fac verificări pentru stabilirea întregii situaţii de fapt.

Comment here