Ultima Ora

11:30 CE Oltenia: Discuții cu importante instituții bancare pentru împrumuturi

COMUNICAT

Guvernul României discută cu reprezentanții Comisiei Europene modul în care propunerile incluse în Planul de Restructurare și Decarbonare (PRD-CEO) al CE Oltenia pot fi adaptate pentru a răspunde recomandărilor făcute de Comisie la începutul lunii februarie, luând în considerare contextul energetic național și nevoia ca acest complex să își continue activitatea.

Declanșarea procedurii de investigație la nivelul Comisiei Europene este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România. Comisia Europeană a semnalat câteva capitole din aplicația pentru ajutor de stat unde este încă nevoie de ajustări. În unele cazuri, Ministerul Energiei împreuna cu CE Oltenia au luat deja măsuri menite să răspundă acestor solicitări. Pentru situațiile cu un grad ridicat de complexitate, se lucrează la identificarea și adaptarea unor soluții, în consultare cu Comisia Europeană.

În cadrul procesului de notificare a ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea CE Oltenia, precum și în etapele de clarificare aferente, a fost inclusă posibilitatea de a fi încheiate contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe termen lung (PPA) de către companie, cu condiția ca acest lucru să fie permis de legislația în vigoare. În acest sens, compania a prezentat un plan de acțiune care să conducă la încheierea de contracte tip PPA cu consumatori și furnizori, în paralel cu procesul de armonizare a legislației naționale la directivele europene.

CE Oltenia a demarat dialogul cu importante instituții bancare din România, bănci comerciale, dar și cu instituții bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susțină contribuția proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare. De asemenea, au loc discuții cu reprezentanții Fondului Proprietatea, acționar minoritar cu o cotă de 21,5%.

CE Oltenia precizează că prețul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat, de la 22 de euro/certificat, cât era la momentul întocmirii Planului de restructurare. Restabilirea viabilității se va atinge începând cu anul 2026, în principal ca urmare a punerii în funcțiune a centralelor pe bază de gaze naturale.

Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia și toți actorii implicați în acest demers furnizează deja propuneri și soluții pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării și aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare.

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung.  CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, necesare pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente.

Comment here