Ultima Ora

11:29 CEDO: Demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, ABUZIVĂ

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au ajuns, marţi, la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă. Magistraţii spun că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia.

Laura Codruţa Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA. Fosta șefă a DNA a susținut că i-au fost încălcate mai multe drepturi. Kovesi a formulat, în luna decembrie 2018, o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care a arătat că i-au fost încălcate mai multe drepturi, prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA, ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională.

Procesul revocării din funcție a lui Kovesi a debutat în februarie 2018, inițiativa aparținându-i ministrului de atunci al Justiției, Tudorel Toader. Acesta a susținut că fosta șefă a DNA a tergiversat unele dosare și că și-a depășit atribuțiilor atunci când DNA a anchetat Guvernul pentru controversata Ordonanță 13. Kovesi a fost acuzată de comportament autoritar și discreționar, i s-a reproșat refuzul de a se prezenta la audierile din parlament sau lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești. Ulterior, au apărut și niște înregistrări care ar fi demonstrat abuzurile comise de procurori de la DNA Ploiești, iar PSD – ALDE au cerut să fie luate măsuri împotriva pretinselor abuzuri. Raportul lui Tudorel Toader a primit aviz negativ din CSM. Acesta a sesizat, însă, CCR iar judecătorii au constatat, în 30 mai, existenta unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis. În final, Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here