Ultima Ora

11:28 O nouă condamnare îl poate trimite pe Potârcă ani grei după gratii

O nouă condamnare penală îl poate trimite în spatele gratiilor, pentru aproape un deceniu, pe Constantin Ninel Potârcă.

Fostul candidat la Președinția României din anul 2009 a primit, miercuri, o sentință de condamnare cu executare într-un dosar de evaziune fiscală judecat de Tribunalul Gorj. Magistrații au decis o pedeapsă de 2 ani de închisoare, dar inculpatul ar putea ajunge din nou în spatele gratiilor pentru o perioadă mult mai mare. Conform sentinței, judecătorii au contopit condamnările anterioare pe care Potârcă le-a primit în diverse alte dosare de evaziune fiscală și, în final, au stabilit pentru acesta o pedeapsă de 9 ani și 6 luni de detenție. Pentru următorii 4 ani după executarea pedepsei Potârcă are interzis să se implice în afaceri. Din perioada de detenție stabilită, acum, judecătorii au decis zilele în care acesta a mai fost în spatele gratiilor, în total fiind vorba de circa 5 ani, adică mai bine din cât ar avea de executat din noua condamnare.

În același dosar a fost condamnat și un nepot al fostului candidat la Președinția României, care, la rândul său, are antecedente penale tot pentru fapte de evaziune fiscală. Toma Potârcă a fost condamnat tot la 2 ani de pușcărie, dar pedeapsa a fost contopită cu cele stabilite anterior de judecători în celelalte dosare. În final, instanța a stabilit o condamnare de 6 ani, 11 luni și 10 zile, din care a executat deja o parte importantă. În prezent Toma Potârcă este în spatele gratiilor, unde execută o condamnare stabilită anterior de judecători.

Un complice al celor doi membri ai familiei Potârcă, Aurel Gheorghe Stănescu, a primit și el condamnare, pe numele său fiind emise de judecători și alte pedepse tot pentru acuzații de evaziune fiscală. Stănescu este din Iași, iar în acest dosar a recunoscut acuzațiile ce i-au fost aduse, el fiind condamnat la 2 ani de detenție. După contopire, pentru Stănescu a rezultat o condamnare de 8 ani de închisoare. Prejudiciul din acest dosar a fost cuantificat de instanță la puțin peste 59.000 de lei.

Pentru recuperarea banilor, magistrații au menținut sechestrul pe palatul din cartierul Meteor al familiei Potârcă, sechestru valabil însă și în celelalte dosare care îl vizează pe acesta. Inculpații au fost obligați să achite și câte 4000 de lei cheltuieli judiciare statului. Sentința Tribunalului Gorj nu este definitivă.

Comment here