Ultima Ora

11:20 Cel mai mic consum de electricitate din istorie

Consumul de energie electrică al României a atins, duminică, între orele 12.00 și 15.00, un minim istoric, aproape de ora 15.00 înregistrându-se un neverosimil 3.900 MW, cea mai mică valoare din 2007, de când Transelectrica a început să prezinte datele interactive producție/consum. Iar, dacă este cel mai mic din 2007, este cu siguranță cel mai mic din epoca modernă a României, dat fiind că, mai înainte, aveam un consum industrial consistent care făcea ca, zilnic, iarnă sau vară, să avem cel puțin 8.000 MW consum instantaneu de zi, arată economedia.ro.

S-a ajuns aici din două motive principale. Odată este vorba de aportul prosumatorilor, posesorii de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem. A doua oară, consumul general, industrial și casnic este extrem de scăzut. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României) nu a redeschis toate cuptoarele, Liberty Galați stă într-un singur furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină de asemenea prosumatori. În plus, cald fiind, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire.

Dincolo de consumul minim istoric, am avut și o producție foarte redusă, pe seama consumului. Apoi, în afară de energia nucleară care a mers în banda ei obișnuită, pentru că tot ce produce Nuclearelectrica trebuie preluat automat în piață, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută – puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaze aproape că n-au existat. Împreună, toate capacitățile în funcțiune pe cărbune și gaz nici n-au produs 700 MW, la orele prânzului și după-amiaza.