Ultima Ora

11:19 Zeci de focare de pestă porcină la Gorj

Județele Teleorman și Gorj se află în topul focarelor de pestă porcină din România.

România înregistrează 409 de focare active de pestă porcină africană în 32 de judeţe, din care patru în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, a anunțat, vineri, 18 decembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20. În cursul acestui an, au fost ucise circa 195.000 de porcine, majoritatea în exploatații profesionale comerciale.

„Fiecare cetățean care a crescut un porc în exploatație are posibilitatea să-l sacrifice în mod tradițional. Recomandarea este ca acel animal să fie examinat, înainte de sacrificare, de medicul veterinar. Menționăm că județul Gorj figurează pe lista regiunilor din România aflate sub restricții PPA. La ora actuală, în județ evoluează mai multe focare active de pestă porcină africană. De aceea, în prezent, inspectorii DSVSA Gorj, împreună cu reprezentanți ai IPJ Gorj, IJJ Gorj și ISU Gorj efectuează controale în traficul rutier, pentru prevenirea și descurajarea transportului și comerțului și ilicit de porci vii, carne și preparate din carne de porc pentru consum propriu, provenite din gospodăriile aflate în zonele cu restricții”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj.

Comment here