Ultima Ora

11:11 Planul de restructurare a CE Oltenia. Ce s-a decis, vineri, la Bruxelles

Ședința echipei de caz, programată pentru ziua de vineri, la Bruxelles, cu privire la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, a fost amânată la solicitarea Comisiei Europene, relatează Impact în Gorj.

Managerul CE Oltenia, Daniel Burlan, a avansat, săptămâna aceasta, un nou termen privind răspunsul Comisiei Europene pe marginea planului de restructurare, 15 februarie.

Statele membre ale Uniunii Europene ar putea să ceară, luni, oprirea globală a termocentralelor pe cărbune precum şi încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili, în condiţiile în care UE vrea să facă din schimbările climatice o parte importantă a politicii sale externe, arată un proiect de document consultat de Reuters și citat de Agerpres. În acest document, pe care miniştrii europeni speră să îl finalizeze luni, blocul comunitar ar urma să adopte o linie dură în ceea ce priveşte diplomaţia în domeniul climei, descurajând alte ţări să investească în combustibili fosili şi încheind alianţe cu principalele economii pentru a putea realiza reduceri mai rapide ale emisiilor poluante.

„UE face un apel pentru eliminarea globală a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, care sunt dăunătoare pentru mediu, de-a lungul unei perioade de timp clar definite. Aceasta include eliminarea cărbunelui în producţia de energie şi, ca un prim pas, o oprire imediată a tuturor finanţărilor pentru noi infrastructuri care folosesc cărbune. Diplomaţia energetică a UE va descuraja orice noi investiţii în proiecte de infrastructură energetică în ţările terţe, care au la bază combustibili fosili, exceptând acele care sunt total consecvente cu o traiectorie clară spre neutralitatea climatică”, se precizează în documentul consultat de Reuters.

Reuters subliniază că este posibil ca documentul să sufere modificări, înainte de adoptarea de către miniştrii europeni.

Luna trecută, statele UE au convenit să îşi reducă emisiile cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelul din 1990, până în 2030. În condiţiile în care încearcă să găsească miile de miliarde de euro necesare pentru investiţiile care să îi permită să atingă acest obiectiv, blocul comunitar intenţionează să îşi folosească puterea economică şi diplomatică pentru a se asigura că şi alte ţări vor urma exemplul său.

Comment here