Ultima Ora

11:09 Propunere: Parlamentarii care absentează nemotivat, arși la buzunar

Parlamentarii, care absentează nemotivat de la ședințele de plen sau ale comisiilor din care fac parte, ar putea plăti scump: 1.100 de lei absența. În prezent, sancțiunea este de doar 100 de lei.

Deputații și senatorii au obligația de a participa la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară. În caz contrar, sunt buni de plată: 1 la sută din indemnizație, pentru fiecare absență nemotivată.

„Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică” a declarat Sebastian Burduja, deputat PNL.

Cele mai recente date de pe site-urile celor două camere arată că deputații primesc, în fiecare lună, o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. La Senat, suma pornește de la aproape 11.000 și depășește 13.000 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președinților. Astfel, în prezent, o absență costă între 109 lei și 139 de lei. Dacă modificarea propusă va fi adoptată de parlamentari, noile sancțiuni vor porni de la 1.095 de lei și pot ajunge la 1.399 de lei.

Potrivit regulamentului, parlamentarii care nu iau parte la ședințe trebuie să motiveze în scris. Sunt acceptate doar absențele pe motiv de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. În plus, aleșii au dreptul la un concediu plătit de cel mult 8 zile pe sesiune. Propunerea legislativă, care majorează amenzile pentru absențe, urmează să fie dezbătută și adoptată de Camera Deputaților și Senat.

Comment here