Ultima Ora

11:08 Hidroelectrica a dat în judecată ANAF

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului, a dat în judecată Fiscul, contestând o decizie de impunere de anul trecut, prin care ANAF a stabilit în sarcina societăţii o sumă suplimentară de plată, în valoare de peste 62 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,56 milioane lei, relevă datele analizate de profit.ro.

Hidroelectrica a plătit integral sumele cerute, după care a contestat administrativ actele de impunere. Întrucât contestaţiile i-au fost respinse, s-a adresat justiţiei.

Societatea a argumentat, prin cererea de chemare în judecată, că modificările succesive ale actelor normative, cu privire la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică, nu pot avea aplicabilitate decât pentru viitor, începând cu data publicării modificării actelor normative şi nu retroactiv, aşa cum au considerat autorităţile fiscale.

Hidroelectrica a calculat, pentru 2022, o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producţia din hidrocentrale şi 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea.