Ultima Ora

11:04 Ciolacu: România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Premierul Marcel Ciolacu salută intrarea în faza de dezvoltare a celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep, au transmis, vineri, reprezentanții Guvernului.

Joi, planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro, în această etapă de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele cantități de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027.

„Acest proiect strategic pentru România va contribui la securitatea energetică țării. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a afirmat prim-ministrul.

S.N.G.N. Romgaz S.A. este asociatul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED care deține 50% din participația în perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă („Neptun Deep”), iar cealaltă cotă de participație de 50% este deținută de OMV Petrom care este și operator al proiectului Neptun Deep.

Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

Comment here