Ultima Ora

11:00 Comisarul european de Mediu: Gropile de gunoi nu au viitor. Reîntoarcerea la cărbune NU este o soluție

României îi lipseşte un plan finalizat pentru a rezolva problema gropilor de gunoi şi a managementului deşeurilor, fapt care face ca atragerea investiţiilor suplimentare necesare şi cheltuirea eficientă a banilor publici alocaţi în acest scop să fie dificil de realizat, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

De asemenea, a tras el un semnal de alarmă, situaţia calităţii aerului în România s-a înrăutăţit, fapt despre care spune că ar putea fi legat de îmbunătăţirea reţelei de staţii de monitorizare, dar subliniază că „în mod clar practicile nu se schimbă şi problemele doar se agravează”, iar asta impune aplicarea de soluţii multiple şi diminuarea poluării la sursă.

În cadrul interviului, comisarul european pentru mediu a mai spus că reîntoarcerea la cărbune reprezintă cel mult o soluţie temporară pentru producţia de energie, în special pentru a permite renunţarea la gazul rusesc „foarte repede”. În acelaşi timp, şi-a exprimat el convingerea, atingerea ţintelor de reducere a emisiilor pentru 2030 va fi posibilă, iar reducerea utilizării gazului rusesc cu două treimi în Uniunea Europeană ar fi unul dintre mijloacele de a realiza acest lucru.

Pe de altă parte, înaltul oficial european a reiterat că centralele nucleare nu vor fi considerate investiţii verzi, ci de tranziţie, în noua taxonomie a UE privind energiile sustenabile, şi că are mari îndoieli în privinţa capacităţii de a le finanţa în condiţiile de acum, dar a menţionat că noua tehnologie „despre care toată lumea vorbeşte dar care nu a fost încă implementată” ar putea să schimbe situaţia.

AGERPRES: Reîntoarcerea la cărbune reprezintă o soluţie la acest moment pentru producerea de energie? De ce?
Virginijus Sinkevicius: Nu este o soluţie. Poate, un foarte prudent poate, în cazul în care trebuie să creştem temporar utilizarea cărbunelui pentru a scăpa de gazul rusesc atunci poate fi o soluţie temporară pe termen foarte scurt. Dar nu mai mult decât atât. Scopurile noastre pe termen mediu şi lung sunt decarbonizarea economiei europene, iar asta se poate face numai prin surse de energie curate care ne aparţin şi care ne pot asigura independenţa geopolitică şi faptul că nu adâncim criza climatică, a poluării, pentru că cărbunele este o problemă importantă în ceea ce priveşte poluarea. Deci numai dacă ar permite renunţarea la gazul rusesc foarte repede, poate o creştere temporară, dar nu este o soluţie.

AGERPRES: Când spuneţi o soluţie temporară, vă referiţi la ani? Un an, doi sau trei ani?
Virginijus Sinkevicius: Nu vreau să estimez un calendar, dar cât mai scurt posibil, dacă se poate ar trebui evitată (utilizarea cărbunelui – n.r.).

AGERPRES: Poate fi considerat un avantaj faptul că Romania încă mai are mine de cărbune în acest context?
Virginijus Sinkevicius: Nu, pentru că nu cred că există o criză de cărbune pe piaţă. Dacă te uiţi, în ultimii cinci-zece ani, SUA au închis multe dintre centralele pe cărbune, China face acelaşi lucru, deci cu siguranţă nu există o criză de cărbune.

AGERPRES: În condiţiile în care multe ţări ar putea fi tentate să recurgă la cărbune, în special în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor la energie, ţintele privind reducerea emisiilor până în 2030 vor fi atinse? Sau credeţi că va exista o întârziere?
Virginijus Sinkevicius: Nu, cred că vom atinge ţintele privind clima pentru că, dacă te uiţi, de fapt le consolidăm şi încercăm le accelerăm. De exemplu, noul nostru plan de a reduce utilizarea gazului rusesc cu două treimi arată cu claritate angajamentul nostru de a merge mai departe cu proiecte de energie regenerabilă şi văd acum multă disponibilitate din partea statelor membre de a face acest lucru. Planificarea avansează de fapt foarte mult, cu desemnarea zonelor în care vor avea loc proiecte de energie regenerabilă”.

Comment here