Ultima Ora

11:00 AUR susține că PSD și PNL ”pregătesc criza economică din 2025”

Deputatul AUR Dan Tanasă susţine că există toate şansele ca România să se confrunte cu o criză economică severă începând cu 2025, dacă nu se iau măsuri adecvate şi dacă guvernarea PSD – PNL continuă.

„PSD – PNL pregătesc criza economică din 2025. Românii trebuie să fie pregătiţi pentru noi creşteri de taxe dacă PSD şi PNL rămân la putere. Românii se află în faţa unei noi ameninţări economice, pe fondul guvernării catastrofale a PSD şi PNL. Economiştii atrag atenţia că majorarea TVA este inevitabilă, iar efectele ar putea fi devastatoare pentru populaţia deja împovărată de valul de scumpiri. În momentul de faţă se vorbeşte despre mai multe scenarii sumbre pentru anul 2025, toate menite să adâncească criza economică. Primul scenariu recomandat de FMI şi Banca Mondială este implementarea unei cote unice de TVA de 19%, înlocuind actualele cote de 5%, 9% şi 19%. Aceasta ar duce la creşteri semnificative pentru anumite produse şi servicii esenţiale”, a declarat Dan Tanasă, miercuri, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit deputatului AUR, al doilea scenariu, de data aceasta în viziunea economiştilor, presupune o majorare a cotei TVA la 21%, ceea ce ar reprezenta o povară şi mai mare pentru consumatori şi ar duce la o scădere dramatică a veniturilor nete ale românilor.

„Însă, pe lângă majorarea TVA, PSD şi PNL intenţionează să crească impozitul pe proprietate şi taxele locale, lovind în toate buzunarele românilor, indiferent de statutul lor financiar. Aceste măsuri nu fac decât să amplifice problemele existente, adăugând noi dificultăţi fiscale. PSD şi PNL au demonstrat în repetate rânduri că sunt incapabile să găsească soluţii economice viabile pentru a acoperi deficitul bugetar uriaş. Anul 2024 este un exemplu elocvent şi negru pentru economia României. Execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 60,10 miliarde lei, respectiv 3,40% din PIB, comparativ cu deficitul de 36,91 miliarde lei, respectiv 2,30% din PIB, în aceeaşi perioadă a anului 2023. În acest context, majorarea TVA rămâne singura soluţie a PSD şi PNL, pentru că altele nu au”, susţine Tanasă.

În opinia acestuia, semnele unei crize „de amploare” sunt deja vizibile, iar politicile greşite ale PSD şi PNL riscă să arunce ţara într-o situaţie catastrofală similară celei din perioada 2010 – 2012, când s-au tăiat salarii şi pensii şi s-au majorat taxele şi impozitele.

„Dacă nu se iau măsuri adecvate şi dacă guvernarea PSD – PNL continuă, există toate şansele ca România să se confrunte cu o criză economică severă începând cu 2025. Românii merită o guvernare responsabilă şi transparentă, nu o serie de măsuri fiscale luate pe furiş, care adâncesc sărăcia şi scad calitatea vieţii. Guvernul PSD – PNL trebuie să înţeleagă că soluţiile pe termen scurt şi măsurile de austeritate nu sunt răspunsul la problemele economice ale ţării. Este timpul pentru o schimbare profundă şi pentru politici economice care să susţină cu adevărat mediul de afaceri şi bunăstarea cetăţenilor”, a conchis deputatul AUR.