Ultima Ora

10:58 Proteste anti-cărbune în mai multe oraşe din ţară

Mai mulţi tineri din Târgu-Jiu au participat, vineri seară, la un protest cu scopul convingerii autorităţilor să se implice mai activ în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Intitulată “Ziua pentru acţiune climatică”, acţiunea a avut programate manifestări în Bucureşti, Târgu Jiu, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Braşov, Bacău, Târgu Ocna şi Craiova. Pe parcursul evenimentulu de la Bucureşti, care a avut loc între Piaţa Universităţii şi Palatul Parlamentului, tinerii au cerut declararea stării de urgenţă climatică şi au scandat sloganuri împotriva folosirii cărbunelui, împotriva folosirii automobilelor şi împotriva exploatării forestiere. Organizatorii, grupurile de activism climatic Fridays For Future România şi Climate Strike România, au declarat că au trei revendicări către autorităţi: o tranziţie energetică de la cărbune la energie regenerabilă, introducerea de cursuri de educaţie climatică inter-disciplinară în şcoli şi dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

“Ne dorim să se declare stare de urgenţă climatică şi să se adopte revendicările noastre, pentru că doar o declaraţie politică nu ne ajută cu nimic, dacă ei nu sunt dispuşi să-şi asume şi nişte măsuri şi legi care să facă cu adevărat ceva concret în ceea ce priveşte criza climatică. Avem trei revendicări mari şi tari: tranziţie climatică justă, iar prin asta înţelegem să trecem de la cărbune la energie 100% regenerabilă, dar să se creeze nişte industrii secundare pentru ca acele comunităţi să poată să existe, nu să intre într-un proces în care nu mai au locuri de muncă şi o duc foarte greu. Ne dorim educaţie climatică într-un mod inter-disciplinar, ne dorim să se investească în recalificarea profesorilor, pentru că o criză climatică nu afectează doar, să zicem, geografia, că anumite ţări îşi vor schimba structura hărţii, datorită nivelului creşterii mărilor şi oceanelor, afectează şi economia, şi diversitatea, şi partea ecologică, şi atunci ne dorim să se studieze schimbările climatice în şcoli, dar inter-disciplinar. Vrem concret să se studieze schimbările climatice, să se studieze efectele lor, să se studieze efectele pe care le au asupra ţărilor, cum ne afectează asta viitorul, şi vrem să se facă asta inter-disciplinar, nu să se introducă o altă materie ca să se încarce şi mai mult programa şcolară, care şi aşa este încărcată, ci să se recalifice profesorii ca să poate să integreze problema schimbărilor climatice în curicula deja existentă”, a precizat Mădălina Scarlat, reprezentanta Fridays For Future România şi Climate Strike România.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here