Ultima Ora

10:54 Cod portocaliu de ninsori puternice în 14 județe, valabil până sâmbătă

Vremea rea, sub formă de ploi și ninsori, continuă în toată țara, anunță ANM. Meteorologii au emis mai multe alerte meteo până sâmbătă, între care un Cod portocaliu de ninsori abundente pentru zona montană din 14 județe.

Aria precipitațiilor va cuprinde cea mai mare parte a țării, de joi. La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei precum și în zona subcarpatică a Olteniei și a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi.

“În intervalul menţionat, vor fi precipitaţii în zonele montane şi submontane, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Transilvania şi se vor acumula cantităţi de precipitaţii de 15…25 l/mp şi izolat 30 l/mp. La munte va ninge, iar în Transilvania şi în vestul şi nordul Moldovei vor predomina ninsorile, astfel încât stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar în rest vor fi mai ales ploi”, arată ANM.

Local, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h, iar în zona de munte, la peste 1.500 metri altitudine, temporar va sufla tare, cu rafale de 70…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. Pentru intervale mai scurte de timp, intensificări ale vântului vor fi şi în Banat, Crişana, sud-vestul Olteniei şi nord-estul Munteniei, cu viteze în general de 50…60 km/h.

Miercuri, între orele 10.00 şi 23.00, este în vigoare o avertizare Cod portocaliu privind intensificări susţinute ale vântului, ninsori abundente şi viscol puternic în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.

“În zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 90…110 km/h, în special la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m”, spun meteorologii.

Comment here