Ultima Ora

10:50 Certificatul verde a devenit obligatoriu la locul de muncă, în Italia

Certificatul sanitar COVID-19 a devenit obligatoriu începând de vineri în Italia pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat, anunță presa internațională.

Vaccinarea era deja obligatorie pentru personalul medical, iar certificatul sanitar, obligatoriu pentru personalul didactic. Dar, guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că aceste măsuri sunt insuficiente pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, așa cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.

Astfel, pentru a încuraja vaccinarea, executivul italian a anunţat cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativității certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă. Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Comment here