Ultima Ora

10:47 România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri. Iohannis: „Suntem astăzi la momentul adevărului”

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat, sâmbătă, reușita României în procesul privind Roșia Montană. „Felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID”, spune Ioahhnis.

Șeful statului arată că, după mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, „suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul naționa”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, că România a câştigat procesul cu Gabriel Resources pentru Roşia Montană. Decizia a fost dată în procedura de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munţii Apuseni. Procedura de arbitraj s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile, de pe lângă Banca Mondială (ICSID), de la Washington.

Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) au solicitat despăgubiri în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, în valoare de 6,7 miliarde de dolari. Însă, statul român nu va plăti nicio despăgubire. Verdictul este surprinzător, dat fiind că, în ultimele săptămâni, atât premierul, cât și ministrul Finanțelor au declarat că România se așteaptă să piardă procesul și au sugerat că despăgubirile pe care statul român ar urma să le plătească se ridică la 2 miliarde de euro.

Gabriel Resources a depus, în iulie 2015, la ICSID cererea de arbitraj împotriva statului român. Compania canadiană a susținut, în cadrul procesului de arbitraj de la Washington, că i-a fost expropriată investiția din România prin mai multe acte ale autorităților statului, inclusiv prin politizarea procedurii de autorizare a proiectului minier Roșia Montană.

Comment here