Ultima Ora

10:45 PROPUNEREA unui furnizor de gaze către CE Oltenia

Un furnizor de gaze naturale ar dori să implementeze în România un proiect de captare și stocare a carbonului (CCS). AIK Energy, fosta Valahia Gaz, a prezentat conducerii Complexului Energetic Oltenia un proiect de captare și stocare a carbonului, la una dintre centralele Complexului, potrivit unor surse din piața de energie. Conducerea Complexului a confirmat informația, dar totul este încă la nivel incipient, relatează e-nergia.ro.

AIK Energy a prezentat, recent, conducerii Complexului Energetic Oltenia, un proiect de captare și stocare a carbonului, care presupune captarea carbonului emis de termocentrala Ișalnița, urmată de stocarea lui într-un depozit subteran, potrivit unor surse din piața de energie.

Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al directoratului CE Oltenia, a confirmat această intenție, dar a spus că totul este încă la nivel de discuție.

“Am primit, într-adevăr, această propunere, ea trebuie analizată. S-a tot vorbit și în trecut despre proiecte de CCS, dar nu s-au realizat pentru că sunt scumpe. În acest caz, ar conduce la o reducere cu cel puțin 20% a energiei electrice produse, sigur, am avea parte și de o reducere a emisiilor de carbon, dar trebuie văzut cât este de profitabil. Dacă ei ne vor arăta că veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, suntem deschiși, desigur”, a spus oficialul CEO.

Acesta ar fi al doilea astfel de proiect comercial de care s-a auzit în România în ultimul timp. Producătorul de ciment HeidelbergCement este intersat, de principiu, de un proiect CCS – captare și stocare a carbonului în România, potrivit unor surse guvernamentale, care au declarat acest lucru acum două săptămâni.

În acest moment, în România nu există un proiect operațional de captare și stocare a dioxidului de carbon. Singurul proiect de acest gen a fost GETICA CCS (2010 – 2012), derulat sub coordonarea Institutului de Studii și Proiectări Energetice din București, în care au fost implicate și companii occidentale, ca Alstom sau Schlumberger. Proiectul, localizat în regiunea geografică Oltenia, a fost însă oprit din cauza finanțării insuficiente și a retragerii sprijinului guvernamental, după cum a relatat G4 Media.

GETICA CCS a fost un proiect demonstrativ, care a presupus captarea dioxidului de carbon de la centrala electrică de la Turceni, transportul pe uscat prin conducte, injecția și stocarea lui într-un acvifer nepotabil salin de adâncime.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here